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I. E-MAILS AND VOICE MAIL 
 

On April 14, 2004, the Freedom of Information Commission (“FOIC”) issued a 
draft “Proposed Declaratory Ruling #94 (Email and Voice Mail)” including 
retention policies (“Report”).  It met with so much resistance in Hartford that it 
was never issued in final form.  The political volatility of the issue can be 
appreciated, in part, by the action of Governor Rell on July 11, 2005 when she 
vetoed legislation which attempted to shield emails from and to legislators and 
their employees from disclosure under the FOI Act (House Bill 6774).  
Nonetheless, it is helpful to consider the analysis contained in the Report when 
considering how Ansonia might address the issues. 

 
 The report identified four issues for attention.  These issues and the posited 
responses follow: 
 

A. Are e-mail and voice mail communications public records? 
 

ANSWER: If they relate to “the conduct of the public’s business,” they 
constitute public records.   

 
“‘Public records or files’ means any recorded data or information 
relating to the conduct of the public's business prepared, owned, used, 
received or retained by a public agency, or to which a public agency is 
entitled to receive a copy by law or contract under section 1-218, 
whether such data or information be handwritten, typed, tape-recorded, 
printed, photostated, photographed or recorded by any other method.”  
C.G.S.A. § 1-200. 

 
B. Do e-mail and voice mail communications need to be retained? 

 
ANSWER: A qualified “yes” for a discreet period or permanently 

depending on content.  E-mail and voice mail 
communications from state employees which have 
administrative, fiscal, legal or historical value should not be 
destroyed without reference to C.G.S.A. § 11-8a(c) which 
contains guidelines for disposition.  The City might 
consider establishing guidelines for retention periods. 

 
The Office of Public Records Administrator (“PRA”) has written 
(General Letter 98-1, June 1, 1998) that e-mails general fall within 
three broad categories:  transitory messages, i.e., casual/routine 
communications similar to telephone conversations (may be 
immediately deleted); emails with less than permanent retention period 
(retained in accordance with established policy); and emails with a 
permanent or permanent/archival retention period (retained in hard 
copy).  The PRA concluded that voice mail is “transitory in nature.”  
Most may be deleted at will unless the message “may be potentially 
used as evidence in a trial, such as a bomb threat, or in some other 
illegal activity.” 
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C. Is the public entitled to access e-mail and voice mail communications 

upon request? 
 

ANSWER: Yes, to the same extent as any other public record. 
 

D. Do e-mail and voice mail communications constitute a meeting under the 
FOI Act? 

 
ANSWER: Yes, if distributed among a quorum of the body and related 

to a matter over which the body has supervision, 
jurisdiction, control or advisory power. 

 
“‘Meeting’ means any hearing or other proceeding of a public agency, 
any convening or assembly of a quorum of a multimember public 
agency, and any communication by or to a quorum of a multimember 
public agency, whether in person or by means of electronic equipment, 
to discuss or act upon a matter over which the public agency has 
supervision, control, jurisdiction or advisory power. ‘Meeting’ does not 
include:  Any meeting of a personnel search committee for executive 
level employment candidates; any chance meeting, or a social meeting 
neither planned nor intended for the purpose of discussing matters 
relating to official business; strategy or negotiations with respect to 
collective bargaining; a caucus of members of a single political party 
notwithstanding that such members also constitute a quorum of a public 
agency; an administrative or staff meeting of a single-member public 
agency; and communication limited to notice of meetings of any public 
agency or the agendas thereof.  A quorum of the members of a public 
agency who are present at any event which has been noticed and 
conducted as a meeting of another public agency under the provisions 
of the Freedom of Information Act shall not be deemed to be holding a 
meeting of the public agency of which they are members as a result of 
their presence at such event.”  C.G.S.A. § 1-200(2).  [emphasis added] 

 
E. If e-mail and voice mail communications constitute a public meeting, it is 

possible to conduct such a meeting in a manner that complies with the FOI 
Act? 

 
ANSWER:  Yes, if the meeting is conducted in a manner that comports 
with the open meeting requirements of the FOI Act.   

__________________________ 
 

C.G.S.A. § 1-205(f) provides that municipalities may adopt an ordinance 
concerning the establishment of a “municipal freedom of information advisory 
board to facilitate the informed and efficient exchange of information between the 
commission and such municipality.”  If established, the Board is charged to act as 
a “liaison to the FOI Commission for educational purposes” and with providing 
municipal officials, employees and others with information related to the FOI Act 
and its interpretation.  Although the Board “may attempt to facilitate the 
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resolution of...disputes,” it does not have adjudicatory authority and cannot 
“impede” the filing of an appeal to the FOIC.   

 
II. MEETINGS 
 

A. What is a meeting? 
 

1. As noted above, a “meeting” means a hearing or other proceeding 
of a public agency, any convening or assembly of a quorum of a 
multimember public agency, and any communication by or to a 
quorum of a multimember public agency, whether in person or by 
means of electronic equipment, to discuss or act upon a matter over 
which the public agency has supervision, control, jurisdiction or 
advisory power.  (Conn. Gen. Stat. § 1-200(2)) 

 
2. Note that a meeting does not include “an administrative or staff 

meeting of a single-member public agency.”  For example, a staff 
meeting of the First Selectman is not a meeting. 

 
3. Also note that a quorum of one public agency who are present at 

any event which has been noticed and conducted as a meeting of 
another public agency under the FOIA shall not be deemed to be 
holding a meeting. 

 
4. “Subcommittee”:  The definition of meeting includes any 

“committee” created by the public agency (i.e., subcommittee), so 
subcommittees created by any board or commission are subject to 
the same requirements. 

 
B. Board Investigations 

 
1. There are no absolutely clear guidelines when less than a quorum 

meets. 
 

2 Law and policy behind law seeks to avoid “fake public meetings” 
and doing public business in private. 

 
3 One case, Windham v. FOIC, 48 Conn. App. 522 (1998), said 

simply that if there was no quorum, there is no meeting. 
 

4 Example 1: One Board member meets with head of building 
committee. 

 
5. Example 2: Board appoints two- or three-person subcommittee 

to meet with head of building committee. 
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6. Example 3: One Board member calls a second Board member to 
meet with head of building committee. 

 
III. EXECUTIVE SESSIONS 
 

A. Notice must state reason.  For example, if the executive session is to 
discuss litigation, the notice should state the name of the case. 

 
B. Allowed for: 

 
1. Appointment, employment, performance, evaluation, health or 

dismissal of a public officer or employee, provided that such 
individual may require that discussion be held at an open meeting;  

 
2. Strategy and negotiations with respect to pending claims or 

pending litigation to which the public agency or a member thereof, 
because of the member’s conduct as a member of such agency, is a 
party until such litigation or claim has been finally adjudicated or 
otherwise settled;  

 
3. Security issues; 

 
4. Discussion of the selection of a site or the lease, sale or purchase of 

real estate when public discussion would cause a likelihood of an 
increased price;  and 

 
5. Discussion of any matter which would result in the disclosure of 

certain other public records that are otherwise exempt from 
disclosure under Section 1-210 (e.g., certain police records). 

 


